tiistai 27. elokuuta 2013

Parhaat korvapuustit

Välillä taas makeaa leipomusta! Tämä resepti ei ole sen enempää minun kuin kenenkään muunkaan, joten en osaa nyt kertoa sen alkuperää :) En edes muista, mistä sen olen joskus reseptivihkooni riipustanut, mutta tämän parempaa ohjetta en ole vielä löytänyt! Resepti ei myöskään sisällä kananmunaa ja voitelunkin voi jättää pois, joten se sopii allergikoille.
Tällä ohjeella leivot myös tavalliset vehnäset sekä voisilmäpullat :)
Nämä korvapuustit ovat parasta, mitä voit kahvipöytään tarjota, viedä viemisiksi tai millä ruokkia herkkuhammastasi ;)

Noin 25-35 pullaa, riippuen siitä, minkä kokoisia teet.

Raaka-aineet:

Taikina:

- 2 pussia kuivahiivaa
- 14-15dl vehnäjauhoja
- 1tl suolaa
- 2dl sokeria
- 1rkl jauhettua kardemummaa
- 5dl maitoa
- 125g leivontamargariinia

Täyte:

- 150g leivontamargariinia
- N. 1,5dl sokeria
- Kanelia

Päälle:

- 1 kananmuna
- N. 1dl raesokeria

Välineet:

- Suuri kulho
- Puuharukka
- Desimitta
- Litran mitta
- Pieni lautanen/kulho margariinin sulatukseen
- Ruokalusikka
- Teelusikka
- Voiveitsi
- Terävä veitsi
- Kaulin
- Muki
- Pullasuti

Vaikeus: *** Aika: Noin 2h

Kädet puhtaiksi ja pöytä siistiksi!
Ota ensimmäisenä 150g:n pala leivontamargariinia huoneenlämpöön pehmenemään.
Seuraavana mittaa litranmitalla 5dl maitoa ja lämmitä sitä mikrossa reilusti kädenlämpöiseksi, sillä kuivahiiva herää henkiin 42 asteessa. Varo, ettei maidosta tule liian kuumaa! Itse käytän muovista litranmittaa, jota voi lämmittää mikrossakin ja se on helpompi puhdistaa kuin metallinen :)
Kaada lämmin maito kulhoon ja sujauta sekaan sokeri, suola ja kardemumma. Muistathan, että kardemumman on oltava hiukan rakeista, ei aivan hienoa jauhetta :)
Sekoita puuharukalla. Sähkövatkain on pullanteossa turha, sillä sehä on käsityötä parhaimmillaan ;)
Sulata 125g leivontamargariinia ja lisää se taikinaan.
Jos kaipaat kananmunaa sidostamaan taikinan, voit lisätä tässä viheessa yhden. Itse en sitä kuitenkaan käytä, sillä pullat pysyvät pehmeämpinä pidempään ilman sitä! Se ei kuitenkaan ole välttämätön, vaikkakin pullista ei ehkä tule ilman sitä niin jämäkkärakenteisi kypsänä.
Seuraavana rupea lisäämään vehnäjauhoja desi kerrallaan pullataikinaan ja kaada aina vähän kuivahiivaa jauhojen päälle ennen kuin alat sekoittamaan taikinaa :)
Tuorehiivaakin voi toki käyttää kokonaisen palan, mutta se täytyy sitten murentaa kädenlämpöiseen maitoon heti aluksi. Mielestäni kuivahiiva on paljon helpompi ratkaisu!
Puuhaarukalla sekoittelu onnistui minulla noin 8-9 jauhodesiin asti. Sen jälkeen taikinaa on alettava vaivaamaan käsin.
Lisäile vehnäjauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhosta tarttumatta siihen kiinni.
Anna taikinan kohota liinan alla mielellään hieman lämpimämmässä paikassa noin puoli tuntia. Itse kohotan pullani ain parvekkeella, saunassa tai keittolevyn lähellä, mikäli joku näistä on juuri ollut kuumana :)
Kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen osaan helpottaaksesi korvapuustien muotoilua.
Kaulitse taikina mahdollisimman hyväksi suorakaiteeksi (noin 60x30).
Levitä päälle puolet siihen varatusta pehmeästä leivontamargariinista, jonka jälkeen levitä tasaisesti päälle noin puolet sokerista.
Ripottele sokerin päälle kanelia oman makusi mukaan ja kääri taikina rullaksi pidemmältä sivulta.
Jätä rullan saumkohta pöytää vasten.
Leikkaa taikinasta terävällä veitsellä kolmionmuotoisia paloja ja asettele ne pellille siten, että kapea huippu tulee ylöspäin.
Paina peukalolla kolmion huippu lyttyyn, jotta täyte hieman pullistuu ulkopuolelle.
Kohota liinan alla noin ½h, jonka aikana tee toisesta taikinasta myös pullat edellisen ohjeen mukaan ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Kun pullat ovat kohonneet, sekoita kananmuna tasaiseksi mukiin ja voitele korvapuustit sillä.
Ripottele vielä ennen uuniin laittoa raesokeria pullien päälle.
Paista uunissa keskitasossa noin 10min.


Tällaisia ihania niistä tuli :)


... ja vielä toiselta puolelta kuvattuina!


Nauti maailman parhaista pullista kylmän maidon kera ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti