maanantai 14. syyskuuta 2015

Mustikkakranssi

Tänä vuonna on mustikkaa tullut hyvin ja itsekin niitä sain talteen muutamia litroja. Mikä olisikaan ihanampi tapa käyttää mustikoita, kun tuikata niitä pullan sekaan? :)

2 kranssia

Raaka-aineet:

- Noin 7dl hiivaleipäjauhoja + jauhotukseen
- 1dl kaurahiutaleita
- 2,5dl vettä
- 2 pussia kuivahiivaa
- ½rkl kardemummaa
- 1dl sokeria
- 1tl suolaa
- 100g voita
- 1-2dl mustikoita
- Kananmuna voiteluun

Välineet:

- Kulho
- Kahvimuki
- Desimitta
- Ruokalusikka
- Teelusikka
- Veitsi
- Pullasuti
- Kevyt pikkupyyhe

Vaikeus: **½ Aika: Noin 2h

Aloita käsien pesusta.
Mittaa vettä kahvikuppiin ja lämmitä mikrossa noin 42 asteiseksi (hieman enemmän, kuin kädenlämpöinen).
Mittaa kulhoon noin puolet jauhoista.
Sekoita joukkoon kuivahiivat, kardemumma, sokeri ja suola.
Sekoita jauhoihin lämmin vesi.
Lisää jauhoja sekä kaurahiutaleet pikkuhiljaa.
Kun taikina alkaa olla jäykkää, lisää vielä pehmeä voi.
Vaivaa taikinaa käsin, kunnes se irtoaa kulhosta.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa pyyhkeen alla noin puoli tuntia.

Taikinan kohottua kauhaise taikinasta 2 palaa, toinen isompi.
Jos taikinapalat ovat kovin tarttisia, jauhota hieman.
Pyörittele käsien välissä pienemmästä palasta pyöreä, pitkä taikinapuikko.
Pyörittele sen jälkeen isommasta palasta kaksi kertaa niin pitkä puikko, kuin pienemmästä.
Muotoile pitkästä puikosta leivontapöydällesi U.
Painele lyhyempi puikko U:n keskelle kiinni, jotta voit letittää kolme puikkoa yhdeksi kranssiksi.
Tuikkaa mustikoita letin väliin.
Letitä pullaa, kuten tavallista lettiä: vasen reunimmainen kahden oikean puoleisen puikon väliin > oikea reunimmainen kahden vasemman puoleisen puikon väliin > vasen oikean puoleisten väliin jne.
Kun letti on valmis, sulje kauniisti kranssiksi.
Voit välttää selkeän sauman syntymistä koittamalla yhdistää letin päät toisiinsa.
Tee toinen kranssi samalla tavalla.
Painele mustikoita vielä kranssien päälle.
Riko kananmuna mukiin ja voitele kranssit.
Paista 200 asteessa noin 20min.
Tarjoile maidon kanssa! :)




Makeita herkkuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti