keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Herkku-lihapasteija

Kun olin pieni, äiti teki tätä minulle aina välillä. Muistan kerran tulleeni luistelu-reeneistä kotiin ja siellä leijui ihana tuoksu ilmassa. Uunissa lepäsi lihapasteija, joka maistui vielä paremmalta kuin tuoksui.
Myöhemmin opin tekemään tätä itse ja tästä pasteijasta tulikin heti kestosuosikki, jota tarjoilin ylppärijuhlissanikin :) Lihan voi tässä korvata myös keitetyillä kananmunilla, jolloin saat samalla reseptillä muna-riisipasteijaa. Tämä resepti on siis alkujaan äitini, toivottavasti tykkäätte yhtä paljon kuin minä!

Pellillinen lihapasteijaa

Raaka-aineet:

- 4 piirakkataikinapohjaa
- 400g jauhelihaa
- Täysjyväriisiä 4 annosta
- 1 iso sipuli
- Öljyä
- 3 kananmunaa
- Mustapippuria
- Cayennepippuria
- 2 lihaliemikuutiota
- Paprikajauhetta

Välineet:

- Paistinpannu
- Kattila
- Desimitta
- Uunipelti tai iso uunivuoka
- Kauha/lasta
- Terävä veitsi
- Leikkuulauta
- Lasi
- Haarukka
- Pullasuti
- Kaulin
- Leivinpaperi
(-Siivilä)

Vaikeus: ** Aika: Noin tunti


Pese tietysti ensimmäisenä kädet.
Aloita pilkkomalla sipulit pieneksi silpuksi.
Katso riisipaketin kyljestä keitto-ohje ja mittaa kattilaan kuumenemaan tarvittava määrä vettä.
Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja ruskista sipuleita siinä.
Veden kiehuessa mittaa riisit kattilaan ja keitä ohjeen mukaan pari minuuttia alle keittoajan.
Lisää jauhelihat sipulien kanssa pannulle ja ruskista.
Lisää lihaliemikuutiot jauhelihojen sekaan muiden mausteiden kanssa ja sekoittele.
Lihaseos saa olla hieman suolaista ja mausteista, sillä riisit vievät siitä makua.
Jos riiseissä on vielä vettä, siivilöi ne ja kippaa jauhelihojen kanssa samaan pannuun tai jauhelihat kattilaan riisien kanssa, jos eivät pannuun mahdu.
Nosta jauheliha-riisiseos pois levyltä jäähtymään ja sekoita ne sekaisin :D
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Sillä välin laita leivinpaperi pellille tai suureen vuokaan ja kaulitse kaksi taikinapohjista niin, että ne peittävät leivinpaperin.
Muista töpötellä sauma sormilla yhtenäiseksi pohjaksi.
Voit tietysti myös itse tehdä piirakkataikinan, mutta mielestäni nämä kaupan valmistaikinat ajavat hyvin asian. Kaikkea ei aina tarvitse tehdä itse :)
Seuraavana riko kaksi kananmunaa riisi-jauhelihaseoksen joukkoon ja sekoita.
Riko kolman kananmuna lasiin ja sekoita pullasudilla siten, että keltuainen rikkoutuu.
Kaada vielä noin puolet lasista liha-riisiseoksen joukkoon ja sekoita.
Kumoa liha-riisiseos kaulitun taikinapohjan päälle ja tasoita pinta lastalla/kauhalla.
Kaulitse vielä toiset taikinapohjat ja asettele ne täytteen päälle siten, että voit nyppiä pohjat yhteen reunoista.
Muista taas siistiä sauma-kohta.
Voitele pasteijan päällinen lasiin jääneellä kananmunalla ja ripsuttele päälle vielä vähän mustapippuria koristeeksi.
Pistele pasteijan kuoreen vielä haarukalla muutamat reijät.
Paista pasteijaa uunissa keskitasolla noin 30-35 minuuttia.
Anna pasteijan vetäytyä muutama minuutti ennen kuin leikkaat siitä palasia :)
Huomaathan, että annos on helppo puolittaa, jos et halua tehdä pasteijaa niin paljon kerralla! ;)



Tässäpä pari palaa maailman parasta lihapasteijaa! ;)



Maistuvia hetkiä sinne ruudun toiselle puolelle! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti