perjantai 4. lokakuuta 2013

Kotitekoinen pizza

Muistan tehneeni pizzaa itse alusta loppuun asti ensimmäisen kerran yläasteella köksän tunnilla. Köksän tunnilta on siis tämä ohjekin napattu, jonka silloin raapustelin vihkooni. Pizzaa on helppo tehdä itse. Omatekoinen pohja pesee mennen tullen kaupan lituskat ja siitä saa juuri niin paksua tai ohutta, rapeaa tai pehmeää kuin itse tykkää! Vaikka pizzapohja ei olekaan niin nopea tehdä, kuin lykkäisi pakastepohjan vaan pellille, niin vaiva on sen arvoinen :) Muokkailin vielä ohjetta itselleni mieluisammaksi eli korvasin osan vehnäjauhoista rukiilla. Kokeile itse! ;)

Noin 2-3 pizzaa

Raaka-aineet:

Pohja:
- 2½dl vettä
- Noin 5dl vehnäjauhoja (TAI 3dl vehnä- ja 2dl ruisjauhoja) + jauhotukseen n. 1dl vehnäjauhoja
- 1 pussi kuivahiivaa
- 2rkl öljyä
- 1½tl suolaa

Täytteet:
- Paseerattua tomaattia/tomaattipyrettä
- Noin 2dl juustoraastetta

Täytevaihtoehtoja on lukematon määrä, voit laittaa pizzan päälle esimerkiksi: kinkkusuikaleita, pepperonimakkaraa, ananasta, punasipulia, valkosipulia, tonnikalaa, paistettua jauhelihaa, paistettuja kanasuikaleita, artisokan sydämiä, kananmunaa, mozzarellajuustoa, tomaattia, katkarapuja, basilikaa, pekonia, jalapenoja, herkkusieniä, oliiveja, aurajuustoa, simpukoita, paprikaa, kebablihaa, aurinkokuivattua tomaattia, cheddarjuustoa, rucolaa jne.


Välineet:

- Kulho
- Litranmitta tai toinen pienempi kulho
- Desimitta
- Puuhaarukka
- Ruokalusikka
- Teelusikka
- Siivilä
- Kaulin
- Käsipyyhe
- Uunipelti ja leivinpaperia
+ tarvikkeet täytteiden valmistamiseen

Vaikeus : ** Aika: Noin 1h 10min

Pese kädet ja mittaa molemmat jauhot litranmittaan.
Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin hyvin. Lämmitä vettä esim mikrossa siten, että se on reilusti kädenlämpöistä (42astetta sanoo ohje, mutta milläs mittaat), ei kuitenkaan kuumaa!
Siivilöi jauhoseosta noin desi kerrallaan kulhoon, jossa vesi jo odottelee.
Sekoita puuhaarukalla.
Lisää muutaman desin jälkeen öljy ja sekoita.
Kun taikina alkaa paksuuntua, voit ruveta vaivaamaan sitä käsin.
Lisää jauhoja niin kauan, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhosta. Joskus jauhomäärä voi ylittää reseptin mitat.
Anna taikinan levätä käsipyyhkeen tms liinan alla noin puoli tuntia - mielellään lämpimässä paikassa.
Samalla kun taikina kohoaa, pese pöytä, jolla aiot leipoa, kuivaa se ja levitä siihen ohut kerros vehnäjauhoja.
Kun taikina on kohonnut, kumoa se pöydälle ja jaa kahteen tai kolmeen osaan, riippuen siitä, montako pizzaa haluat tehdä.
Pyöritä taikinapalaset palloiksi ja jauhota vielä, jos on tarvetta.
Kaulitse jokainen pizzapohja paksuudeltaan oman makusi mukaan.
Seuraavana laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Levitä pizzapohjan päälle tomaattipyrettä tai paseerattua tomaattia. Älä käytä ketsuppia, sillä siitä tulee kumma makea maku pizzaan ja tomaattimurska taas on liian vetistä ja kokkareista.
Juustoraasteen voi oman makunsa mukaan lisätä joko seuraavaksi tai vasta päällimmäiseksi täytteeksi. Itse teen molempia pizzasta riippuen.
Seuraavana lisää pizzoihin valitsemasi täytteet järjestyksessä painoltaan raskaimmasta kevyimpään. Pizzaan ei kannata laittaa 5 täytettä enempää, sillä muuten se lötkistyy ja sitä on vaikea syödä täytteiden pyrkiessä valumaan pois pizzan päältä.
Laita pizza uuniin keskitasolle noin 10-15 minuutiksi, kunnes juusto sekä reunat alkavat saada väriä.
Voit ripotella valmiin pizzan päälle vielä oreganoa, tai jos olet tulisen ystävä, muutaman tipan tabascoa ;)



Pepperoni-pekoni-ananas-herkkusienipizza

Mozzarella-tomaatti-basilika-kalamataoliivipizza

Kinkku-ananas-punasipuli-pekonipizza

Kaikista palanen lautasella :)

Tällä pelastat perjantai-illan syömingit! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti