perjantai 26. heinäkuuta 2013

Raparperipiirakka

Nyt kesä on parhaimmillaan ja on aika taas leipoa jokakesäinen herkku, nimittäin raparperipiirakka! :)
Tämä piirakka syntyi melkeinpä hetken mielijohteesta, kun äiti antoi minulle puutarhastaan raparperin varsia mukaan siellä pistäytyessäni. Pitihän ne johonkin käyttää, joten päätin tehdä piirakan :)
Muistathan aina syödä/juoda jotain maitotuotteita raparperin kanssa, sillä se sisältää oksaalihappoa, joka syö kalsiumia!
Tästä postauksesta saat myös hyvän ohjeen perus-murotaikinalle, mikäli sitä joskus satut tarvitsemaan :)

Raaka-aineet:

- Nokare voita voiteluun

Murotaikina:

- 3dl vehnäjauhoja
- 1tl leivinjauhetta
- 1dl sokeria
- 120g pehmeää voita/ leivontamargariinia
- 1 kananmuna

Päälle:

- Noin 5-6 raparperin vartta
- 4rkl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria

Välineet:

- Piirakkavuoka
- Pieni pakastepussi
- Desimitta
- Teelusikka
- Ruokalusikka
- 2 kulhoa
- Sähkövatkain
- Hyvä veitsi

Vaikeus: **  Aika: noin 50min

Ota voi sulamaan hyvissä ajoin ennen leipomista, jotta se ehtii pehmetä tarpeeksi!
Pestäämpä kädet ensin ja laitetaan uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Sitten voitele piirakka vuoka vanhan ohjeeni mukaan pujottamalla käpälä pakastepussiin ja ottamalla voita siihen.
Seuraavana vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää sekaan kananmuna, vatkaa taas.
Sekoita vielä vehnäjauhot ja leivinjauhe joukkoon ja vatkaa.
Kun olet saanut taikinan valmiiksi, kumoa se vuokaan.
Pilko raparperit noi ½-1cm paksuisiksi palasiksi ja laita ne toiseen kulhoon.
Lisää raparperien sekaan sokerit ja sekoita.
Sokeria saa olla ihan reippaasti, sillä raparperipiirakasta tulee muuten helposti hapan, eikä se silloin ole enää hyvää.
Kaada raparperit murotaikinan päälle, tasoita ja laita uuniin alatasolle paistumaan noin 35 minuutiksi.
Muistathan, että paistoaika voi vaihdella uunisi tehokkuuden mukaan sekä sen mukaan, kuinka paksu kerros raparperia on piirakan päällä! :)


Tälläinen siitä sitten tuli :)


... Ja vielä palanen lautasella vatkaamattoman vaniljakastikkeen kera!

Namia! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti