tiistai 22. joulukuuta 2015

Joululimppu

Joulupöytään kuuluu muiden herkkujen lisäksi ehdottomasti limppu, joka on tietysti parasta itse tehtynä! Kokeile vaikka :)

2 limppua

Raaka-aineet:

- 3dl ruisjauhoja
- 8dl hiivaleipäjauhoja
- 1dl mannasuurimoita
- 1 pussi kuivahiivaa
- 2tl pomeranssinkuorta
- 2tl suolaa
- 1tl anista
- ½tl neilikkaa
- ½tl kuminaa
- 2,5dl vettä
- 2,5dl piimää
- ½dl tummaa siirappia
- 50g voita

Voiteluun:
- 2rkl siirappia
- 2rkl kuumaa vettä

Välineet:

- Iso kulho
- Teelusikka
- Ruokalusikka
- Desimitta
- Litranmitta (mielellään mikronkestävä)
- Mortteli
- Terävä veitsi
- Muki
- Pullasuti
- Kevyt pyyheliina

Vaikeus: ** Aika: 2-3h

Aloita käsien pesusta.
Kaada ruisjauhot, mannasuurimot sekä 7dl hiivaleipäjauhoista kulhoon.
Kaada joukkoon pomeranssinkuori, neilikka, suola ja kuivahiiva.
Jauha aniksia sekä kuminaa morttelissa hienommaksi ja kaada joukkoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lämmitä mikrossa noin 30 sekuntia (mikrosi tehosta riippuen) piimää ja vettä hieman kättä lämpöisemmäksi.
Sulata myös voi.
Kaada vesi-piimäseos, voi ja siirappi kulhoon ja sekoita.
Vaivaa taikinaa.
Lisää viimeinen desi hiivaleipäjauhoja, jotta taikina irtoaa hyvin kulhosta ja siitä tulee kimmoisaa.
Anna taikinan nousta liinan alla noin puoli tuntia.
Jaa taikina kahteen osaan ja leivo niistä limput.
Anna limppujen nousta uunipellillä liinan alla vielä puolisen tuntia.
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Sekoita siirappi ja kuuma vesi mukissa, voitele limput.
Tee limppujen päälle terävällä veitsellä vielä kaksi viiltoa ristikkäin, jotteivat leivät repeä uunissa.
Paista limppuja noin 35-40 minuuttia.
Kokeile limpun kypsyyttä vielä hammastikulla leivän keskeltä, kun otat sen uunista.



Uunituore joululimppu :)


Maistuvaa joulua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti