maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pääsiäis menu: Karitsavartaita yrttiöljyperunoilla, kahvikastikkeella sekä yrttisalaatilla ja mangokakku

Karitsa kuuluu pääsiäiseen!Tämä suussasulava menu sopii pääsiäiseen kuin tipu rairuohoon eikä sen eteen tarvitse nähdä järjettömästi aikaa ja vaivaa. Karitsan jauhelihasta tehdyt vartaat maistuvat varmasti lapsillekin ja koko komeuden kruunaa helppo ja kepeän raikas mangokakku. Näistä riittää syötävää 3-4 hengelle.
Koko menun valmistamiseen menee noin 1,5 tuntia. Valmistusajat alla on lueteltu ruokakohtaisesti. Menu on saanut innoitusta Glorian ruoka&viini-lehdestä. Menu kannattaa tehdä tässä järjestyksessä, missä reseptit on lueteltu. Tietysti tehden montaa ruokaa samaan aikaan! :)

Hyvää pääsiäistä!

Mangomurokakku

Raaka-aineet:

- 3dl vehnäjauhoja
- 1tl leivinjauhetta
- 110g juoksevaa kylmää voita (esim. Flora culinesse)
- 1dl sokeria
- 1 kananmunan keltuainen
- 1rkl vettä
- Liraus vaniljauutetta

- 2dl kuoukermaa
- ½ limen mehu
- 1tl sokeria
- 1 kypsä mango
- Tomusokeria päälle

Välineet:

- 2 kulhoa
- Ruokalusikka
- Haarukka
- Desimitta
- Sähkövatkain
- Pizzapyörä
- Veitsi
- Leikkuulauta

Vaikeus: ** Aika: Noin 30min

Pese ensiksi kädet.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita kulhossa jauhot ja leivinjauhe.
Lisää joukkoon voi, sekoita tasaiseksi.
Lisää sokeri ja sekoita.
Lisää vielä kananmunan keltuainen, vesi ja vaniljauute.
Sekoita.
Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile uunipellille leivinpaperin päälle kaksi suunnilleen saman kokoista kiekkoa, halkaisija noin 20cm.
Pistele pohjia haarukalla.
Paista uunissa 15 min.
Heti otettuasi pohjat uunista, jaa toinen kahdeksaan osaan pizzapyörällä sen ollessa vielä pehmeää.
Jätä jäähtymään. Voit tehdä kakun loppuun vasta syötyänne ruuan!
Kaada toiseen kulhoon kerma, 1tl sokeria ja purista limen mehu.
Vatkaa kermavaahdoksi.
Paloittele mango.
Laita kokonaisen pohjan päälle kermavaahto ja mangopaloja.
Kokoa päälle irtoinaiset kakkulohkot, koristele mangolla ja tomusokerilla.

Valmis mangokakku!


Yrttiöljyperunat


Raaka-aineet:

- 8-12 perunaa syöjien määrästä riippuen
- 1½ rkl provencen yrttejä (vaihtoehtoisesti erikseen rosmariinia, timjamia, oreganoa, basilikaa)
- ½dl öljyä
- 1-2tl suolaa

Välineet:

- Juuresharja
- Kulho
- Desimitta
- Ruokalusikka
- Teelusikka
- Haarukka
- Uunivuoka

Vaikeus: * Aika: 1h 5min

Pese perunat.
Kuivaa ne, pistele haarukalla ja laita kulhoon.
Kaada joukkoon öljy ja mausteet.
Sekoita.
Laita perunat uunivuokaan ja ripottele päälle vielä hiukan suolaa.
Anna muhia 200 asteisessa uunissa tunti tai kunnes koko menu on valmis.
Voit pirskotella välillä öljyä perunoiden päälle niiden ollessa uunissa, jottei kuori pala :)

Uunituoreita yrttiöljyperunoita


Kahvikastike

Raaka-aineet:

- 1 porkkana
- 1 sipuli
- Noin 50g juuriselleriä
- 1tl valkosipulijauhetta
- Kupillinen espressoa (noin 0,5dl)
- 3rkl sokeria
- 1dl punaviiniä
- 4dl lihalientä
- Persiljaa
- 1tl timjamia
- 1 laakerinlehti
- Suolaa ja mustapippuria
- 1-2rkl maizenaa

Välineet:

- Desimitta
- Veitsi
- Leikkuulauta
- Siivilä
- 2 kattilaa
- Ruokalusikka
- Teelusikka
- Vispilä

Vaikeus: ** Aika: Noin 30min

Pese porkkana ja paloittele se sipulin ja juurisellerin kanssa.
Kuullota niitä kattilassa muutama minuutti.
Keitä toisessa kattilassa lihaliemikuutio 4dl:ssa vettä.
Lisää joukkoon sokeri, espresso ja valkosipulijauhe.
Lisää punaviini ja anna kiehahtaa.
Lisää lihaliemi, persilja, timjami ja laakerinlehti.
Anna kiehua noin 10min ja siivilöi kastike toiseen kattilaan.
Mausta vielä suolalla ja pippurilla.
Suurusta maizenalla, jos haluat paksumpaa kastiketta, lisää sitä enemmän.
Vispilöi kastike tasaiseksi.
Pidä lämpimänä ennen tarjoilua.

Kahvikastike karitsalle

Yrttisalaatti

Raaka-aineet:

- Ruukku basilikaa
- Ruukku rucolaa
- Ruukku viinisuolaheinää
- Ruukku korianteria
- Ruukku lehtipersiljaa
- Ohut nippu tilliä
- 2 kevätsipulin vartta
- 3 retiisiä
- ½ limen mehu
- Oliiviöljyä
- Parmesan-juustolastuja

Välineet:

- Veitsi
- Leikkuulauta
- Juustohöylä

Vaikeus: * Aika: 5min

Nypi yrtit tarjoilulautaselle.
Silppua kevätspuli.
Pese retiisit ja viipaloi salaattiin.
Purista päälle limemehu ja pirskota oliiviöljyä.
Höylää päälle parmesan-lastut.

Raikas yrttisalaatti


Karitsavartaat
10-12 kpl

Raaka-aineet:

- Noin 500g karitsan jauhelihaa
- 1tl suolaa
- 1rkl provencen yrttejä
- 1tl valkosipulijauhetta
- ½tl mustapippuria
- Voita paistamiseen

Välineet:

- Kulho
- Teelusikka
- Ruokalusikka
- 10-12 kpl varrastikkuja
- Iso paistinpannu

Vaikeus: * Aika: Noin 15min

Pese ensiksi kädet.
Kumoa karitsan jauheliha kulhoon.
Sekoita mausteet joukkoon.
Muotoile seoksesta pitkulaisia pullia ja pistä varrastikut niistä läpi.
Kuumenna pannussa voita noin minuutti ja ripottele siihen mausteseosta.
Laita vartaat pannulle noin 8-10 minuutiksi.
Vartaat kannattaa paistaa useammassa erässä!
Kääntele välillä.
Tarjoile kahvikastikkeen kanssa!

Karitsavartaita

Tarjoile punaviinin kera! Maukasta pääsiäistä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti