tiistai 15. heinäkuuta 2014

Kaalikääryleet

Kaalikääryleet ovat maukkaita kesäherkkuja, joita täytyy joka vuosi saada! Niiden tekeminen vie hieman aikaa, mutta se on kaiken vaivan arvoista :)

Noin 20-30 käärylettä

Raaka-aineet:

- 1,5kg valkokaalia
- 2l vettä
- Ripaus suolaa

Täyte:
- 400g sika-nautajauhelihaa
- 1 sipuli
- Tilkka öljyä
- 2dl riisiä
- 3 kananmunaa
- 1dl ruokakermaa
- Kasvisliemikuutio
- Yrttisuolaa
- Valkopippuria
- Mustapippuria

- Pinnalle noin 3rkl siirappia

Välineet:

- Leikkuulauta
- Terävä pikku-veitsi
- 2 isoa kattilaa
- Pieni kattila
- Paistinpannu
- Kauha
- Pihdit esim, grillipihdit
- Ruokalusikka
- Keittiöpyyhe
- Syvä uunipelti tai -vuoka

Vaikeus: ***½ Aika: Noin 2,5h

Pesethän aluksi kätesi :)
Laita 2l vettä kiehumaan kattilaan ja lisää sekaan ripaus suolaa.
Pese ensin kaali(t).
Koverra pikku-veitsellä kaali(e)n kanta pois.
Laita kaali kiehuvaan veteen.
Laita riisit kiehumaan ja lisää veteen kasvisliemikuutio.
Kuori sipuli ja leikkaa se silpuksi.
Laita toiseen kattilaan puolilleen kylmää vettä.
Kun kaalin lehdet alkavat irtoilla, ota ne pihdeillä pois kiehuvasta vedestä kylmään veteen.
Voit auttaa kaalia kääntymään kattilassa pihdeillä ja ruokalusikalla. On tärkeää, etteivät kaalinlehdet hajoa!
Kuullota sipulia paistinpannulla ja lisää jauhelihat joukkoon.
Mausta.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Asettele jäähtyneitä kaalinlehtiä kylmästä vedestä kuvattelemaan keittiöpyyhkeen päälle.
Sekoita keitetyt riisit jauhelihojen joukkoon.
Sekoita joukkoon vielä kerma.
Kun kaalista ei irtoa enää tarpeeksi isoja lehtiä, pilko loppu kaalista pieneksi ja lisää jauheliha-riisiseokseen.
Tarkista vielä maku.
Älä kaada kaalin keitinvettä pois!
Jos sinulla oli kaksi kaalia, toista samat vaiheet toiselle kaalille.
Seuraavana ohenna kaalinlehtien lehtiruotia pienellä veitsellä.
Sekoita kananmunat hyvin hieman jäähtyneen täytteen joukkoon.
Laita täyte kaalinlehden yläosaan, taita pidemmät reunat keskelle ja rullaa tiiviiksi paketiksi.
Asettele kaalikääryleet vierekkäin uunipellille/vuoalle siten, että saumapuoli kääryleestä on alaspäin.
Valuta vielä siirappia kaalikääryleiden päälle ja laita uuniin.
Kun kaalikääryleet alkavat ruskistua pinnasta, laske uunin lämpötilaa 150 asteeseen.
Paista kääryleitä vielä 1-1,5 tuntia.
Kaalien oltua yhteensä noin tunnin uunissa, ota ne hetkeksi pois ja valele kaalin keitinvettä kääryleiden päälle.
Tarjoile kääryleet puolukkahillon kera!


Tässä uunituoreet, herkulliset kaalikääryleeni! :)


Iske kiinni! :p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti